Historie Tigchelaar

Boelo Tigchelaar
Directeur Tigchelaar Groep
Geboren in 1966

Opleiding:
Management en Techniek in de Autobranche aan het IVA te Driebergen.

Voorkeur:
Het werken met mensen binnen een technisch-commercieel bedrijf.

Verantwoordelijk voor:
De verschillende merken binnen de Groep.

Wijnand Tigchelaar
Directeur Tigchelaar Groep
Geboren in 1968

Opleiding:
HTS technische bedrijfskunde in Dordrecht.

Voorkeur:
Algemeen management.

Verantwoordelijk voor:
Autoschade, verhuur, automatisering, financiële administratie en beheer van de panden.


Over toen, nu en straks

Vandaag de dag vormen Boelo en Wijnand Tigchelaar, inmiddels de vierde generatie, de directie van de Tigchelaar Groep. Hoe is het bedrijf gekomen tot waar het zich nu bevindt? 


Over toen
De familie Tigchelaar komt oorspronkelijk uit Tzum bij Harlingen in Friesland. Rond 1835 trokken de kinderen weg uit die streek, Nederland en de wereld in. Zo komen wij overgrootvader Tigchelaar aan het eind van de 19e eeuw tegen als seinhuiswachter aan de Spoorweg-driesprong in Zevenbergschen-Hoek, waar de trein naar Breda, Tilburg en Dordrecht passeerde.

M.J. Tigchelaar (1e generatie)
Overgrootvader M.J. Tigchelaar was een van de kinderen uit dit grote gezin. Hij volgde de ambachtsschool in Breda en vestigde zich daarna als smid in Zevenbergschen-Hoek. (Als leerling smeedde hij met de andere leerlingen de kikkers die de fontein aan de Sophiastraat in Breda sieren. Een vroeg schoolproject in opdracht van de gemeente Breda.) 

M.J. Tigchelaar staat te boek als een alerte, daadkrachtige ondernemer, die elektriciteit en aggregatie tot zijn vakgebied maakte. In 1915 begon hij met het zelfstandig aanleggen van stroomvoorzieningen; de behoefte daaraan nam in die dagen immers sterk toe. Na verloop van tijd was hij in staat om een automobiel te kopen, een van de eerste automobielen in de regio. Vervolgens ontwikkelde hij verschillende activiteiten op het gebied van vervoer, zoals koop, verkoop en onderhoud van automobielen. Gaandeweg zette hij ook taxidiensten en busvervoer naar binnen- en buitenland op.


Al in 1936 opende hij een filiaal van het busbedrijf aan de Minister Kanstraat in Breda. M.J. Tigchelaar had drie zoons, waarvan er een als verzetsheld overleed (de Tigchelaarstraat in Zevenbergen is naar hem genoemd) en een andere zoon omkwam bij een vliegtuigongeluk op Gilze-Rijen.

S.B. Tigchelaar (2e generatie)
De derde zoon Sijbrand Boelo Tigchelaar zette het bedrijf na het overlijden van zijn vader in 1938 voort. Tijdens de tweede wereldoorlog werd het bedrijf in Zevenbergen verwoest. De bussen werden tijdens de oorlog geconfisqueerd, maar hij slaagde erin enkele bussen verborgen te houden. Daardoor kon hij na de oorlog opnieuw beginnen. Sijbrand Tigchelaar bouwde de aanvankelijk bescheiden lijndienst voortvarend uit tot een touringcarbedrijf, waarmee hij streekdiensten onderhield. Dagtochten naar aantrekkelijke bestemmingen in  Nederland en België ondernam hij ook.

Ford
In 1953 verkreeg Tigchelaar het dealerschap van Ford. Het actieve en overal snel groeiende bedrijf Ford met zijn personenauto's, bestelauto's en vrachtwagens, had in zijn visie de toekomst. Enkele jaren later, in 1957, werden alle activiteiten geconcentreerd in het bedrijf aan de Boeimeersingel in Breda.

M.J.D. Tigchelaar (3e generatie)
De zoon van Sijbrand Boelo Tigchelaar, Theo Tigchelaar trad in september 1961 in dienst bij het bedrijf van zijn vader. In 1972 nam hij de volledige leiding van het bedrijf over. Het autobedrijf telde toen al 80 medewerkers. 

Bouwen
De bouwactiviteiten volgden de groei en de uitbreiding van het bedrijf. Zo werden in 1957,1965, 1972 en 1978 grote verbouwingen uitgevoerd aan de vestiging aan de Boeimeersingel. Het aantal klanten werd ook buiten Breda steeds groter; daarom werd in 1977 in Oosterhout onder de Ford Tigchelaar-vlag een zelfstandig dealerbedrijf geopend. Datzelfde gebeurde in 1981 in Etten-Leur en in 1998 in Raamsdonksveer.

Saab
De Zweedse autofabrikant Saab zocht verdere expansie in de regio en kwam, op zoek naar een ervaren autoverkoper uit bij Theo Tigchelaar. Daarom nam Theo Tigchelaar in 1986 het dealerbedrijf van Saab voor de regio Breda aan de Minister Kanstraat over. Met directeur Ad Staal, een bekende naam in de Bredase autowereld, bouwde hij onder de naam Auto Service Breda (ASB) het dealerschap sterk uit. 

Het was dan ook geen verrassing, dat de Tigchelaar Groep een tweede dealerschap verwierf, in Roosendaal. Daar werd voor Auto Saab Roosendaal in 2000 op het bedrijventerrein Borchwerf een nieuw, modern autobedrijf geopend. Helaas heeft de economie ons gedwongen om eind 2008 afscheid te nemen van dit mooie merk.

Nieuwbouw in Breda 
Na bijna vijftig jaar hebben wij met onze bedrijven het centrum van Breda verlaten en zijn wij gevestigd op het bedrijventerrein Hoogeind aan de rand van de stad. Voor de bedrijven van de Tigchelaar Groep betekent deze verhuizing de start van een nieuwe toekomst. Tegelijkertijd laat het concept van onze nieuwe vestiging zien hoe je als ondernemer noodzakelijke veranderingen en ontwikkelingen in de markt kunt omzetten in vernieuwingen die passen in de visie op de toekomst van je bedrijf. Meerdere merken op een lokatie, alle dienstverlening onder een dak.

In 2001 uniek in de wereld
Etten-Leur; Auto Plaza Vosdonk. Daar realiseren de dealers van automerken die wereldwijd elkaars grootste concurrenten zijn samen onder één dak hun eigen showroom. Met behoud van ieders eigen identiteit. Het zijn VW-dealer Van Tilburg-Bastianen, Opel-dealer Vriens en Ford-dealer Tigchelaar. Daar kunnen wij de kleinschaligheid van ieder van de drie bedrijven combineren met grootschalige gezamenlijke faciliteiten.

2006: een nieuw merk
De Tigchelaar Groep krijgt de geegenheid om het merk Skoda toe te voegen aan haar pallet. Eerst in Oosterhout en vervolgens ook in Breda wordt het merk geïntegreerd in de SEAT-showroom

2009: de wereld verandert
Een paar van onze merken hebben het moeilijk en vragen om een harde beslissing: stoppen! De vestigingen van Saab in Breda en Roosendaal worden verkocht, met Cadillac en Alfa Romeo wordt gestopt.

2010: milieu is een speerpunt
Ook het milieu staat centraal bij de Tigchelaar groep. Als een van de eerste bedrijven in Nederland heeft Tigchelaar het certificaat "Erkend Duurzaam" behaald. Meer daarover vindt u ook hier.

2011: groei en ontwikkel
Op 1 oktober 2011 neemt de Tigchelaar Groep de Van de Ven Groep over. We blijven het werk doen waar onze klanten ons al jaren van kennen, maar willen klanten tegelijkertijd laten profiteren van de voordelen van een mooie gemeenschappelijke organisatie. De Tigchelaar Groep is nu gevestigd in Etten-Leur, Breda, Oosterhout, Tilburg, Waalwijk en Oisterwijk, vanuit waar zijn de dealerschappen van Ford, SEAT, SKODA, Fiat en Alfa Romeo voeren. Daarnaast beschikt de groep over een autoschade herstelbedrijf, een autoverhuurbedrijf en een merkonafhankelijke leasemaatschappij. 

   
   
    Tigchelaar Groep
    Voor de vijftigste verjaardag van de legendarische film 'Bullit' heeft Ford de derde generatie van de speciale... fb.me/8WEVAmX7n
    4 dagen geleden